Att mat spelar en viktig roll vid träning är de flesta överens om. Men vad ska man egentligen äta för att maximera sina resultat? Sanningen är att det beror på. Här kommer några tankar och idéer på temat.

Mat och styrketräning

För att bli starkare och bygga muskler behövs det mycket mat. Muskler är uppbyggda av proteiner och dessa måste vi få i oss från födan vi äter. Proteiner finns i det mesta vi äter, och man kan välja både vegetariska och icke-vegetariska alternativ. Att dricka proteinpulverdrinkar är inte nödvändigt utan mer en gimmick. På Livsmedelsverkets nätsidor finns tabeller på hur mycket protein en tränande individ behöver varje dag.

Mat och konditionsträning

Även vid konditionsträning behövs stora mängder mat. Detta för att fylla på alla förråden av energi i kroppen. Det är upp till utövaren varifrån kalorierna kommer, även om många favoriserar kolhydratkällor som pasta eller ris. Alla som har sprungit utan att ha fyllda förråd vet hur det känns. Man talar ibland om att gå ”in i väggen”. Det kan uppstå när kroppen är tömd på energi. Man behöver också dricka mycket då man tränar, särskilt under varma förhållanden. Då kommer även saltbalansen vara viktig, vilken går att åtgärda med exempelvis sportdryck som har elektrolyter. Ofta är det viktigare vad man har ätit på kvällen innan ett träningspass, än vad man ätit just innan. Särskilt om man tränar på morgonen. Vid konditionsträning är det också viktigt att magen tål det man äter. Ska man springa i flera timmar vill man inte ha en orolig mage att ta hand om.