Konditionsträning och viktminskning

Många ger sig ut och springer i hopp om att få bort oönskade kilon runt midjan. Men är det en myt eller sanning att konditionsträning är bra för viktminskning?

Konditionsträning som verktyg

De flesta experter är överens om att konditionsträning är en av de bästa åtgärderna för att få en bra hälsa. Det är även ansett som ett bra verktyg för att hålla vikten. Men när det kommer till viktminskning blir det genast mer komplicerat. Anledningen är att viktminskning kräver ett underskott av energi över en längre tid för att uppstå. Konditionsträning kräver en massa energi, vilket på sikt kommer påverka hungerkänslor. Det kan alltså bli svårt att gå ned i vikt med enbart konditionsträning som verktyg.

Att kombinera träning och diet

Det är ändå rekommenderat att syssla med någon form av träning oavsett anledning. Den som vill minska midjemåttet bör ändra både sin livsstil och diet. Det kan handla om att välja mat som inte är så näringstät. Den som tränar måste äta tillräckligt så det gäller att inte gå till överdrift. Att gå ned ett kilo per månad är en lagom takt och bör kunna uppnås med konditionsträning ett par dagar i veckan, samt en bra kosthållning. På Livsmedelsverkets hemsida finns bra tabeller som visar vad olika matvaror innehåller. Enklast är det att utesluta sådant som läsk, kakor och godis. Den som tränar hårt och äter för lite, kommer hamna i en mycket dålig, ond spiral av trötthet och utmattning.

Vilken konditionsträning är bäst för viktnedgång?

Det finns ingen konditionsträning som är bättre än någon annan. Den bästa träningen är den som faktiskt blir gjord. Löpning är ett bra alternativ då det är relativt enkelt att utföra och bränner mycket kalorier. Men all fysisk aktivitet kommer att räknas bara man utför den.