Det finns många myter kring att bygga upp muskelmassan i kroppen. Här kommer lite information för att reda ut alla begrepp.

Att bygga muskler

När man säger att man ska ”bygga” muskler handlar det inte om att skapa nya muskler i kroppen. Det handlar istället om att man vill öka massan på de muskler som redan finns där. För att göra en muskel större krävs att den används och belastas genom exempelvis styrketräning. Därtill behövs tillräckligt med mat och vila för att den ska kunna bli större. Ofta finns ett samband mellan styrka och muskelstorlek även om det inte är hela sanningen. För de flesta räcker det med att försöka bli starkare i olika träningsmoment för att känna att musklerna ändrats. För att få mer synliga muskler måste kroppsfettet som finns runt om dem minskas.

Hur ska man träna för att bygga muskler?

Det finns mängder av information på nätet om hur man bäst tränar för detta ändamål. Det finns inga lösningar som passar alla människor. Men för de flesta innebär muskelbyggande träning att man tränar med vikter. Då kan ett intervall med mellan 6-12 repetitioner vara klokt, och att man då lyfter minst 60% av sin maxvikt på en bestämd övning. Man bör även vänta minst 48 timmar innan man tränar samma muskel