Undvik att hamna i slentrian med löpträningen

Den som utför samma träning vecka efter vecka hamnar snart på en platå. Här kommer tipsen för att fortsätta utvecklas som löpare.

Variation är A och O

Den som springer samma 5 km långa runda, i ungefär samma hastighet, kommer för eller senare att stanna av i sin utveckling. Kroppen behöver nya utmaningar för att stimuleras till att förbättra exempelvis sin syreupptagningsförmåga. Har man bara 30 min över för träning ett par gånger i veckan, gäller det att göra det bästa man kan av dem. Här är några pass man då kan byta ut sin vanliga 5 km runda mot:

  • Intervall, 3 x 1 km, 3 min joggvila mellan upprepningarna.
  • Backträning.
  • 3 km på tid.

Andra sätt att variera sin löpträning

Andra sätt att enkelt variera sig är att lägga in mer spontan träning. Det kan handla om att använda verktyg som fartlek, där man lägger in spontana fartökningar. Andra sätt kan vara att börja använda en pulsklocka. Förutom att träna efter hastighet och tid, kan pulsen bli en faktor man väger in. Ett annat sätt att börja utmana sig själv är att byta underlag man springer på. Att börja springa på motionsbanor i skogen istället för asfalt ställer nya krav på kroppen, som då utvecklas. Att börja springa på en löparbana kan också ge nya infallsvinklar på löpträningen.

Att se större vyer

Genom att försöka se större vyer med sin träning, kan variation komma av sig självt. Kanske är löpträningen mycket större än att slå en viss tid på 5 km. Detta är viktigt speciellt för motionärer som inte tävlar på den högsta nivån. Man kan ta reda på vilka drivkrafter man egentligen har. Inte så sällan brukar den som stirrat sig blind på en distans som 5 km, istället börja med maraton eller till och med ultramaraton. Kanske har man insett att det är tiden man är ute och springer som egentligen är den drivande kraften. Och varför ska man ha ett enda mål? Man kan börja sätta upp flera olika mål, vilka kommer ge variation i träningsupplägget. Det är då bra att acceptera att flera mål, kan inverka på resultatet på enskilda mål. Men det är ändå helheten som ska vara viktig då man som motionär utövat en idrott.