Träna för bättre munhälsa

Att träning är bra för den fysiska och mentala hälsan är många redan varse om, men visste du att träning också kan påverka hur god munhälsa och friska tänder du har? Med motion kan du se till att stärka ditt immunförsvar, vilket i sin tur minskar risken för att du ska drabbas av parodontit. Vad det är och hur träning kan hjälpa dig kommer vi att titta närmare på.

Det första vi ska titta närmare på är vad parodontit faktiskt är och hur det kan påverka din munhälsa och dina tänder negativt. Enkelt förklarat kan man säga att parodontit är en bakteriell infektion som oftast uppstår av en obehandlad inflammation i munnen. Här är det de ligament, ben och vävnader som finns runt dina tänder som påverkas och jämför man med vanliga tandköttssjukdomar är parodontit betydligt mer allvarligt. Det är t.ex. inte ovanligt att sjukdomen kan leda till tandlossning och då behöver du besöka en professionell tandläkare på Södermalm eller en tandspecialist.

Hur kan träning motverka tandsjukdomar?

Träning är inte direkt relaterat till tandsjukdomar och den som inte tränar behöver inte lida av några specifika tandproblem. Det forskning har visat är att träning stärker människans immunförsvar, vilket i sin tur gör en mer motståndskraftig mot inflammationer och infektioner i tandköttet. På King Abdulaziz University i Saudiarabien kom forskare dessutom fram till att regelbunden träning såväl som en normal vikt och en hälsosam kost minskar risken för parodontit med hela 40 %.

Tandhälsa och idrott – detta ska du undvika

Att träning är bra för hälsan och munhälsan kan man nu konstatera, men som idrottare bör man vara extra försiktig när det kommer till vissa kosttillskott och färdiga sportdrycker. Just det sistnämnda är extra noga att se upp med, eftersom färdigblandade sportdrycker ofta innehåller både syra och socker. När dryckerna intas under en längre period finns det risk för en ordentlig syra- och sockerdusch och detta kan bidra till en skadad emalj. Du behöver inte sluta med sportdrycker helt och hållet, men försök att minska intaget och kom ihåg att skölja munnen ordentligt med vatten efteråt.

Vänta med tandborstning

Alla drycker som innehåller syra kan skada dina tänder. Det gäller inte bara sportdrycker, utan även saft, läsk och speciellt juicer av olika slag. När syran kommer i kontakt med tänderna mjukas emaljen upp och därför bör du undvika direkt tandborstning efter ett intag av sportdryck eller syrahaltiga drycker. Att borsta tänderna när emaljen är mjuk kan göra mer skada än nytta i längden. Skulle det vara så att du vill rengöra tänderna efter intag av sportdryck kan du med fördel skölja med vatten eller välja att ta ett sockerfritt tuggummi istället. Sockerfria tuggummin ser till att återställa balansen.