Må bättre med egenodlad mat

En viktig del för att uppnå en god hälsa är kosten. Att äta bra och näringsrik mat är dessutom extra viktigt om man tränar hårt och ska försöka bygga muskler. Men bra mat gör kroppen starkare på alla plan och att odla sin egen mat är ett sätt att få en bättre hälsa.

 

Näringsbrist ett vanligt tillstånd

Det finns många sätt man kan få näringsbrist på och faktum är att det just därför är en majoritet av jordens befolkning som lider av näringsbrist. Några bakomliggande orsaker till näringsbrist är:

  • En försämrad förmåga att ta upp näringen från kosten.
  • Dålig kosthållning.
  • Brist på matvaror där man befinner sig.
  • Näringsfattiga matvaror.
  • Dålig ekonomi som försämrar möjligheten att köpa bra mat.

Odla egen mat

Ett sätt att komma tillrätta med problematiken kring att maten vi köper i matbutikerna innehåller för lite näring, är att odla sin egen mat. Man kan faktiskt odla en hel del själv och det är inte svårt. Även om du bara har en balkong, finns det många växter som trivs utmärkt i kruka. För att lyckas med dina odlingar kan du börja med att antingen så från frö eller plantera sticklingar inomhus. Att odla inomhus är ett måste i vårt kalla klimat då små plantor och frön inte klarar sig ute under våren. När plantorna har blivit lite större och vädret har blivit varmare (när ingen risk för nattfrost finns) så är det dags för plantorna att komma ut och växa till sig. Sedan är det bara att njuta av sin skörd.

Undvik näringsbrist och må bättre

För att komma tillrätta med näringsbrist är det viktigt att ta reda på vad näringsbristen beror på. Kanske lider du av celiaki utan att veta om det eller köper mat som innehåller för lite näring. Gå till botten med orsaken bakom din näringsbrist och vidta sedan de åtgärder som krävs. Det kan vara så enkelt som att du bara behöver inta mer av födan du redan äter eller behöver byta ut enstaka matvaror för att få all näring som just du behöver.