Få ut max av ditt löpband

Att springa är ett av de bästa och mest effektiva sätten att komma i form på och ger dig en riktig dunderkondition. Som aktivitet brukar löpning räknas till de högintensiva träningsformerna och här betonas saker som uthållighet och flås snarare än muskler och styrka. Det är ingen slump att människor som springer maratonlopp eller tävlar i sprint i regel är mycket slanka och lite seniga snarare än muskulösa och biffiga.

Tyvärr tillåter det svenska vädret inte alltid att du kan springa ute, även om du har mycket bra vinter- eller vindtåliga träningskläder. Det blir helt enkelt för kallt eller för halt och i bland kan det gå flera veckor, ja till och med månader, utan att du kan springa så regelbundet som du vill. Därför är det väl värt att satsa på ett bra löpband som ger dig friheten att träna precis när du vill. Spring ofta och länge eller ta en liten tiominutare innan du äter middag – du bestämmer helt själv. Här får du några tips på hur du kan få ut så mycket som möjligt av ditt löpband.

Variera träningen

Om du är helt ny på att löpträna är det inte helt osannolikt att du redan har hunnit begå ett av de allra vanligaste nybörjarmisstagen, nämligen att köra för hårt. Det är inte bara skadligt för kroppen, det kan dessutom få dig att vilja lägga av med en gång. Löpning bör istället betraktas som en långtidsaktivitet och en livsstilsfråga, och det är ingen slump att människor som sprungit länge känner sig mer eller mindre beroende av sin träning. Det beror bland annat på att löpning frigör signalsubstanser i din kropp som ger dig en känsla av välbefinnande, vilket också motverkar depression och ger extra energi. Börja därför med att lägga upp en långsiktig plan där du till exempel börjar med att träna i 20 minuter där du går i två minuter och springer växelvis. Öka sedan sakta men säkert på tiden och gå försiktigt över till att springa mer och att gå mindre.

Många löpband har en funktion som enkelt låter dig varva mellan olika hastigheter. Det är inte bara bra för den som är nybörjare, utan låter även mer rutinerade löpare varva mellan hög- och lågintensiv träning. Ett HIIT-pass på 15-20 minuter en eller två gånger i veckan är ett utmärkt sätt att få extra bra resultat och boosta konditionen och är en perfekt aktivitet på ett löpband. Om du skaffar ett löpband som kan höjas och sänkas kan du också variera hur jobbigt det är att springa – exempelvis genom att springa i uppförsbacke i två minuter ett par gånger under passet. Du kan också göra löpträningen tuffare genom att hålla i ett par hantlar eller sätta på dig tyngdarmband medan du springer. Det blir en rejäl utmaning för hela kroppen och låter dina muskler jobba lite extra. Spring dock aldrig med tyngder runt anklarna då det kan leda till ledskador.