Gym och löpträning i all ära men vill du verkligen komma i form så handlar det mest om en livsstilsförändring. Du behöver se över ditt liv i sin helhet och framförallt dina rutiner för att se vad du kan förändra och förbättra. Det bästa sättet är att börja i all enkelhet hemma.

 

Förändra din vardag

Det är aldrig bra att göra stora snabba förändringar utan bättre att börja försiktigt. Skapa nya rutiner och ge dig själv små utmaningar. Börja med att försäkra dig om att du får den sömn du behöver. Bra sömn är en viktig del för din hälsa. Se sedan över hur mycket du egentligen rör på dig. Det finns många hjälpmedel att införskaffa som gör det lättare för dig i din vardag. Skaffa en stegräknare, det hjälper dig hålla lite koll. Försök ta trappor istället för hiss när du kan och ställ bilen och gå så ofta som möjligt. Köp hem små saker som kan vara roliga och underlätta för dig. Små hantlar, gummiband, rockring, yogamatta och prova en waist trainer för extra motivation. En halvtimmes aktivitet om dagen räcker väldigt bra i början när du håller på att komma igång. När du är redo för att trappa upp lite så tänk på att en kombination av konditionsträning och styrketräning alltid är bäst. Börja med den del du finner roligast. Gillar du till exempel att dansa så är det perfekt för vardagsrummet. Är styrka mer något för dig så finns smidiga prisvärda träningsmaskiner att köpa hem, oftast går de också att fälla ihop och gömma undan. Pressa inte dig själv för hårt i början, ta det i din egen takt. Varje liten förändring är ett steg i rätt riktning för ditt välmående.

Kosten är viktig

Vad du stoppar i dig har betydelse men det betyder inte att du måste börja leva på enbart salladsblad redan i morgon. Börja med att se över dina skafferier. Du kommer långt med sunt förnuft, se till att göra dig av med allt som är för onyttigt. Börja sedan med en måltid i taget. Gör en förändring med din frukost. Istället för mackan och kaffet kanske du ska börja dagen med till exempel en smoothie. Det går dessutom att förbereda kvällen innan och är mycket godare än du kanske tror. Man rekommenderas att äta fem mål om dagen varav tre huvudmål och två mellanmål. Försök hålla dig till fem mål och inte småäta mellan men gör inte om hela din diet direkt, det blir svårare att hålla igång i längden. Byt ut frukosten, sedan lunchen och fortsätt med middagen. Det kommer bli lättare med tiden när du känner att din kropp mår bättre. Var inte rädd för att be om hjälp av en dietist och konsultera alltid din läkare om du har underliggande sjukdomar. Det är viktigt att du har tålamod med dig själv, tillåter dig att göra misstag och känner av så att du inte ökar på din stress. Förändring sker inte över en dag men med en positiv inställning så kommer du klara det.